Poľské jedlá, ktoré odporúčame ochutnať na výlete u našich susedov
Inšpirácie, Gastronómia | Barbora | 09 december 2022/uploads%2Fzlavadna.sk%2Fblog%2Fimages%2F2022%2F1209%2F6392ef18334c3.jpeg)
Chystáte sa na výlet do Krakova, Varšavy alebo Gdaňsku a zároveň nedáte dopustiť na chutnú kuchyňu? Poľsko ponúka množstvo skvelých jedál, ktoré sú inšpirované stredoeurópskou aj škandinávskou kuchyňou. Poďte spolu s nami objaviť pestrosť a chuť tradičných poľských jedál.
Čo nesmie chýbať v poľskej gastronómii?
Tunajšiu kuchyňu okrem priamych susedov ovplyvnila aj gastronómia Ruska, Rakúska, Maďarska či kulinárske vplyvy židovskej, francúzskej, tureckej a talianskej kuchyne. Podobne ako u nás, aj tam sa pripravte na sýte jedlá, kde dominuje mäso, zemiaky a zelenina. Tradičnými pokrmami našich severných susedov sú husté polievky, omáčky, mäso, zverina, knedle a samozrejme pirohy. Medzi veľmi rozšírené jedlá patrí tiež bigos, klobásy a nakladačky.
Bigos: Poľovnícky guláš s kapustou
/uploads%2Fzlavadna.sk%2Fblog%2Fimages%2F2022%2F1209%2F6392ed65ad909.jpeg)
Bigos nie je ľahký a ani diétny pokrm. Jeho úlohou je zasýtiť. Bigos je často označovaný za národné jedlo Poľska a môžeme ho považovať za ich verziu guláša. Správny poľský bigos obsahuje kyslú aj hlávkovú kapustu, kvalitnú klobásu a najmenej dva druhy mäsa ako napríklad údený bôčik a krkovička. Recepty sa líšia od regiónu po región. A tak nájdete aj bigos s paradajkovým pretlakom, sušenými slivkami či červeným vínom. Nesmie však chýbať dochutenie majoránkou a rascou. Milovníci tohto jedla hovoria, že neuškodí ani lyžica medu na záver. Podáva sa s chlebom a niekedy zemiakovou kašou, no v gastro prevádzkach si ho môžete objednať priamo v chlebe.
Žurek: Veľkonočná polievka obľúbená po celý rok
/uploads%2Fzlavadna.sk%2Fblog%2Fimages%2F2022%2F1209%2F6392ed7768c33.jpeg)
Počas návštevy našich susedov si nikdy nenecháme ujsť ich fantastický žurek. Táto polievka je najskromnejšia z poľských polievok, a zároveň pre cudzincov najexotickejšia. Zvyčajne ju jedia na Veľkú noc, no chutí im tak veľmi, že ju jedia počas celého roka, a to najmä po prehýrenej noci. Jej základ tvorí zákvas vyrobený z ražného chleba a vody. V Poľsku dostanete takýto zákvas v ktorýchkoľvek potravinách. U nás si ho musíte vyrobiť sami. Ak budete na severe, využite príležitosť a ochutnajte túto tradičnú polievku. Neoľutujete!
Pierogi: Oveľa rôznorodejšie ako tie slovenské
/uploads%2Fzlavadna.sk%2Fblog%2Fimages%2F2022%2F1209%2F6392ed87268a8.jpeg)
Pirohy, rovnako ako na Slovensku, sú klasika. V Poľsku sa im hovorí „ruské“ pierogi. Kým u nás sa obmedzili na zemiakovo-bryndzovú plnku, Poliaci ich plnia tými najrozličnejšími spôsobmi. Ruský variant je plnený zmesou zemiakov, tvarohu a opečenej cibuľky. Existujú však aj druhy plnené mäsom, hubami, špenátom, lososom či kapustou. Obľubujú aj dezertné verzie. Kto by odolal pirohom plneným jahodami, čučoriedkami alebo čokoládou. Pierogi sa zvyčajne podávajú s rozpusteným maslom a cukrom alebo s rozpusteným kúskom masla a slaniny. V minulosti sa pripravovali výlučne počas sviatočného obdobia. Každá dovolenka má priradený svoj vlastný druh tohto jedla. Počas Štedrého večera sa podávali pierogi úplne iného tvaru a náplne. Išlo o výlučne vegetariánsky variant z húb a kapusty. Počas slávnostných udalostí, akou je svadba, sa zvykli jesť špeciálne pierogi, ktoré sa nazývali kurniki. Tie boli plnené kuracím mäsom.
Šaláty trochu inak
/uploads%2Fzlavadna.sk%2Fblog%2Fimages%2F2022%2F1209%2F6392ed97930b6.jpeg)
Aby ste si nemysleli, že Poliaci jedia iba ťažké jedlá s množstvom mäsa, opak je pravdou. Poľské gazdinky pripravujú aj množstvo šalátov. Medzi klasické patrí , ktorá sa pripravuje z kapusty, mrkvy, baklažánu a jabĺk. Ďalším je Mizeria. Ako už z názvu vyplýva, ide o chudobný šalát, ktorý tvoria iba dve ingrediencie: surové uhorky a kyslé mlieko. Naši susedia majú radi aj paradajkové a zeleninové šaláty, ktoré máme radi aj my.
Pre sladké jazýčky
/uploads%2Fzlavadna.sk%2Fblog%2Fimages%2F2022%2F1209%2F6392eda7623f6.jpeg)
Medzi obľúbené sladké jedlá patrí gofry, poľská obdoba vaflí, posypané cukrom alebo so šľahačkou a ovocím. Pod pojmom naleszniky sa skrývajú palacinky. V Poľsku sú najobľúbenejšie tie s príchuťou jablka. Poliaci si tiež život osladzujú tvarohovou tortou serník, či ovocným rôsolom kysiel - želé s kúskami ovocia. Racuchy sú zase vyprážané placky z kysnutého cesto posypané cukrom a ovocím. Ide vlastne o poľskú obdobu lievancov, no majú nepravidelný tvar.
Našli ste si svojho favorita? Keď navštívite Poľsko, ochutnajte ich kuchyňu. Na svoje si určite prídu milovníci hustých polievok, mäsožravci, vegetariáni a aj milovníci sladkostí.
Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:
Ďalšie články z kategórie Inšpirácie:
Najnovšie
- TOP termálne kúpaliská na Slovensku: 15 miest, kde si oddýchnete a zabavíte sa
- Dovolenka so psom? Na tieto veci nesmiete zabudnúť!
- Hurá do vody! Toto je 9 najlepších kúpalísk v Bratislave a okolí
- Najobľúbenejšie kúpele na Slovensku. Zažite liečivé vody, ktoré pomáhajú
- Wellness na Slovensku: Top miesta pre dokonalý relax
Dovolenka so psom? Na tieto veci nesmiete zabudnúť!
Hurá do vody! Toto je 9 najlepších kúpalísk v Bratislave a okolí
Najobľúbenejšie kúpele na Slovensku. Zažite liečivé vody, ktoré pomáhajú