Recept na lokše + karlovarský knedlík | Husacie hody
Inšpirácie, Gastronómia | Jakub | 29 september 2022Jeseň je tradičným obdobím jarmokov, vinobraní, ale tiež husacích a kačacích hodov! Je to skvelá príležitosť, ako môžete spolu s priateľmi, rodinou či kolegami opäť ochutnať vychýrené sezónne špeciality, na ktoré sa tešíme celý rok. Hody dorazili aj na ZľavaDňa, a preto pre vás máme niekoľko skvelých tipov, kde ochutnáte tie najlepšie kačky, husi, lokše aj kapustu. Veď kačka bez lokše je ako hrnček bez uška :)
Na úvod nášho blogu pre vás máme aj dva jednoduché recepty, ako si doma navodíte atmosféru jesenných hodov. Pripravte si lahodné zemiakové lokše alebo pravý karlovarský knedlík. Jesenná hostina sa tak môže začať.
Recept na domáce lokše
Čo budete potrebovať?
1 kg zemiakov
300 g polohrubej múky
1 lyžička soli
Maslo alebo husaciu masť na potretie
Ako na to?
Náš recept vám vystačí asi na 20 porcií. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Následne ich očistíme a postúhame alebo rozpučíme. Pridáme múku, soľ a zo všetkého vypracujeme cesto. Následne z neho vytvarujeme šúľok, ktorý nakrájame na rovnaké diely. Vyvaľkáme z nich placky a opekáme do zlatista na suchej panvici či platni. Hotové lokše potrieme rozpusteným maslom alebo masťou a môžeme servírovať.
Náš tip: Lokše sa samozrejme hodia ako dokonalá príloha ku kačke, skúste ich vśak vyskúšať aj na sladko. Stačí ich potrieť džemom, posypať makom a práškovým cukrom a sladká dobrota je na svete :)
Recept na karlovarský knedlík
![Recept na domáci karlovarsky knedlik](https://img.cwcdn.sk/BeziO3xy5EDkfunMYOKspjZBK6g=/filters:quality(60)/uploads%2Fzlavadna.sk%2Fblog%2Fimages%2F2022%2F0929%2F63355027b30b1.jpeg)
Čo budete potrebovať?
250 g starších rožkov alebo chleba
250 ml mlieka
50 g hrubej múky
2 vajíčka (žĺtka a bielka zvlášť)
Slaninu
Soľ
Kúsok masla
Muškátový oriešok (stačí štipka)
Petržlenovú vňať
Ako na to?
Pečivo nakrájame na kocky a krátko opečieme na masle. Žĺtky si v miske zmiešame s mliekom a pridáme opečené pečivo. Následne k zmesi pridáme aj ďalšie suroviny: soľ, múku, slaninu na väčšie kocky, petržlenovú vňať a muškátový oriešok. Všetko spolu dôkladne premiešame. Vo vedľajšej miske si vyšľaháme z 2 bielkov sneh a opatrne (!) ho vmiešame do našej hmoty. Nadýchané cesto vytvarujeme do guličiek a varíme vo vriacej vode asi 15 minút. Dobrú chuť :)
Vedeli ste, že: Karlovarský knedlík sa začal servírovať už za cisára pána Františka Jozefa? Najprv ako príloha k obľúbenému českému vepřu-knedlu-zelu. Ľudia si ho však natoľko obľúbili (hlavne v období Prvej republiky), že dnes je už klasickou prílohou k sviečkovej, ale aj k pečenej kačke či húske.
Či už patríte do tímu #loksa alebo #knedla, vynikajúce hody si môžete aj tento rok užiť so ZľavaDňa o niečo výhodnejšie. Toto sú naše tipy na vychýrené jesenné špeciality:
Hody od uja Jajcaya z Grobu
Husacina u Galika
Pozrieť ponuku - Husacina u Galika
Hody v reštaurácii Cozy Coza
Kačacie 3-chodového menu v Reštaurácii Brix
Pozrieť ponuku - Reštaurácia Brix
Ochutnali ste už tento rok niektorú husaciu alebo kačaciu špecialitu? Vyskúšali ste si doma pripraviť niektorý z našich receptov? Alebo ste hodili celú kačku do rúry a pripravili si hody u seba doma? Pochváľte sa v komentároch alebo na našom Facebooku. Prajeme krásnu jeseň a dobrú chuť!
Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:
Ďalšie články z kategórie Inšpirácie:
Najnovšie
- Veľká noc 2025: 7 TOP tipov, ako a kde zažiť Veľkú noc inak
- Jarné prázdniny 2025: Kedy sú, tipy na výlety aj rodinné pobyty
- Vianočné trhy 2024: Toto je našich 8 európskych favoritov!
- Praha pre pokročilých - Preskúmajte jej skryté poklady
- Turistika pre všetkých: Via Ferraty aj túry so sprievodcom